Gyakran Ismétlődő Kérdések

Ha a gyakran ismételt kérdések között nem találtad meg a választ a kérdésedre, keress minket a . Igyekezni fogunk minél gyorsabban, minél pontosabban válaszolni.

bizonyítvány eredmény Azt hallottam, hogy ha sikeres a vizsgám, akkor célszerű lemondani a felülvizsgálati jogomról az online eredményközlő oldalon. Miért?

Mert így egy kicsit gyorsabban juthatsz bizonyítványhoz. A vonatkozó jogszabály – a 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet – szerint az online eredményközlés után 15 napon belül minden vizsgázónak joga van felülvizsgálatot beadni az eredményére – akár sikeres a vizsgája, akár nem. Ez azt jelenti, hogy az eredményközléstöl kezdve 15 napig nem kezdődhet el a bizonyítvány adminisztrációja, hiszen nem tudhatjuk, élsz-e felülvizsgálati jogoddal. A bizonyítvány elkészülését tehát valójában úgy gyorsíthatod meg, hogy az eredményközlést követően azonnal lemondasz a felülvizsgálati jogodról. A felülvizsgálatról való lemondás minden vizsgarésznél önállóan megtehető. Ha sikeres a vizsgád, és nem akarsz szót emelni ellene, akkor az online eredményközlő oldalon kattints rá a „Lemondok a felülvizsgálatról” gombra, és ebben az esetben „megspórolhatod” a fent jelzett 15 napot.

halasztás vizsgaidőpont Elhalaszthatom az egyes vizsgarészeket külön-külön is?

Amennyiben csak szóbeli vagy írásbeli vizsgára jelentkeztél, lehetőséged van az általad kiválasztott másik vizsgahónapra halasztani a vizsgarészt.

Amennyiben komplex vizsgára jelentkeztél, két lehetőség közül választhatsz:

  • elhalasztod egységesen a komplex vizsgádat
  • a vizsgád szóbeli vagy írásbeli részét halasztod el, a másik megtartása mellett (az egyik vizsgarészen meg kell jelenned az eredetileg megjelölt időpontban) 
  • Az online és a vizsgatermi számítógépes vizsga esetében csak komplex halasztás lehetséges.

Amennyiben komplex jelentkezés esetén csak a szóbeli vagy írásbeli vizsgádat halasztod, a komplex pontszámítási rendszer nem lesz érvényes a két részvizsgádra. 

bizonyítvány Ha komplex nyelvvizsgán voltam, de az egyik felén nem sikerült átmennem, kaphatok bizonyítványt a másik feléről, azaz a sikeres részvizsgáról?

Természetesen, nálunk minden sikeres részvizsgából bizonyítvány lesz. Ha az írásbelid vagy a szóbelid megfelel a szint követelményeinek, akkor jár érte a dokumentum, így később már csak arra a vizsgarészre kell ismét jelentkezned, amelyiken korábban nem sikerült megfelelned. Sőt, továbbmegyünk: ha a sikertelen részvizsga minden mért készségén elérted a 40%-ot, akkor lehetőséged van arra is, hogy a jobban sikerült másik részvizsgával annyira kompenzáld az eredményedet, hogy komplex bizonyítványt kaphass. Részletek ITT.

visszafizetés nyelvvizsga Ha lemondom a vizsgát, visszakaphatom a vizsgadíjat?

Részben igen.

A visszaigénylési határidő a vizsgaidőszak kezdetét megelőző 8. nap.

Visszafizetési kérelemmel a befizetett vizsgadíjból a lemondással érintett vizsgák (szóbeli, írásbeli vagy komplex) vizsgadíjának 40%-át lehet visszaigényelni, ha a vizsgázó a kérelmet a jelentkezési határidő lejárta után, de a visszaigénylési határidő lejárta előtt benyújtja. 80 %-os visszatérítésre akkor van lehetőség, ha a kérelmét a vizsgázó még az adott vizsgára vonatkozó eredeti jelentkezési határidő lejárta előtt benyújtja.

Az ügyintézés kizárólag a vizsgafiókodból, elektronikus kérelmek formájában indítható.

 

eredmény bizonyítvány Ha már megvan a sikeres vizsgám eredménye, de még nem készült el a bizonyítványom, kaphatok valamilyen eredményigazolást?

Eredményigazolást sajnos nem tudunk kiállítani, csak egy eredménylapot. Ezen szerepel a pontszámod és a sikeres vizsga ténye, de nem szerepel rajta a leendő bizonyítványod sorszáma, így nem tekinthető hitelesnek. Ha mégis megfelel ez a dokumentum is, 2300 Ft különeljárási díjért cserébe akár azonnal kiállítjuk neked az eredménylapot.

Az ügyintézés kizárólag a vizsgafiókodból, elektronikus kérelmek formájában indítható.

szóbeli nyelvvizsga beszédkészség Készül-e hangfelvétel a szóbeli vizsgámról?

Hozzájárulásod esetén igen. Hozzájárulás hiányában 3 fős bizottság előtt kell vizsgáznod, melyre kizárólag Budapesten van lehetőséged. Tudnod kell továbbá, hogy ez kihat a vizsga további sorsára (pl.: jogorvoslati jogra, sőt akár a vizsga halasztását is eredményezheti). Ha további kérdésed van, szívesen segítünk. Írj e-mailt az info@onyc.hu e-mail címre.

 

szóbeli vizsgaidőpont Két szóbeli időpontot látok az értesítőmön. Melyikre érjek oda?

A saját személyes időpontod a fontosabb, a másik az aznapi első szóbeli kezdő időpontja. Érdemes a saját időpontodnál kb. 30 perccel előbb érkezni, hiszen ha a vizsgázói listán előtted szereplő vizsgázó nem jelenik meg, bemehetsz helyette. FONTOS: ne feledkezz meg a beszédértés (labor) vizsgarészről sem, mert ez is szerves része a szóbelinek!

felkészülés Kevésbé népszerű nyelvből szeretnék vizsgázni, de nem találok hozzá tananyagot. Hová forduljak?

Amiben tudunk, segítünk, de ebben az esetben a legtöbbször azt tudjuk javasolni, hogy keresd fel a nagyobb nyelviskolákat, könyvesboltokat, esetleg egyetemi tanszékeket. Bár több nyelvből is folyamatosan készítünk kiadványokat, a vizsgára történő felkészülés alapvetően önállóan történik. Mielőtt elkeserednél, nézz be a saját kiadványainkat és az ajánlott könyveket felsoroló aloldalunkra, hátha megtalálod, amit keresel.

jelentkezés Lemaradtam a jelentkezési határidőről. Van lehetőségem pótjelentkezésre?

Nem minden hónapban van lehetőség pótjelentkezésre. Amennyiben tartunk, naptárunkban a vizsgaidőpontjaink mellett - az eredeti jelentkezési határidők leteltének közeledtével - a pótjelentkezési határidőket is feltüntetjük. Ha a következő vizsgára az aktuális pótjelentkezési határidőn belül regisztrálsz, még tudjuk fogadni az igényed. A pótjelentkezés díja 7900 Ft, amelyet a vizsgadíjjal együtt kell befizetned.

bizonyítvány Mi a teendő, ha hibás adat került a nyelvvizsga-bizonyítványomba?

A vizsgázó személyes adatait az érvényes személyazonosító okmányában (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) szereplő adatokkal egyezően köteles megadni a jelentkezéskor annak figyelembevételével, hogy a vizsgán a személyazonosságát igazolnia kell és sikeres vizsga esetén a bizonyítványát ezekkel az adatokkal egyezően fogják kiállítani. Ha a bizonyítványban szereplő adatok ennek ellenére nem pontosak, akkor az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja a bizonyítványt nem nyomtatja újra, hanem egy tanúsítványt bocsát ki. Az eredeti okirat azzal együtt lesz érvényes. Így ebben az esetben hozzájuk kell fordulni, elérhetőségeikért kattints IDE.

eredmény Mikor tudhatom meg a vizsgám eredményét?

A szóbeli beszélgetős részének pontszáma még a vizsga napján kiderül: a vizsgáztatók az utolsó vizsgázó távozásakor a terem elé, vagy a vizsgahely folyosójára tűzik ki az aznapi eredményeket tartalmazó gyorslistát. Ez a dokumentum tájékoztató jellegű. A vizsga hivatalos eredménye vizsgaszabályzatunk értelmében az adott vizsgaidőszak első napjától számított 30 napon belül lesz publikus. Bár szívesen segítünk az érdeklődőknek, a beszédértés és írásbeli esetében mi is csak akkor látunk pontszámot a rendszerünkben, amikor a vizsgázók, így eredményekkel kapcsolatban sajnos nem érdemes érdeklődnöd. 

Az eredményedet az online felületeden, az aktuális vizsga fülre kattintva tudod megnézni. 

A gyorslista tartalmáról e-mailben nem adunk tájékoztatást.

 

bizonyítvány Mikor vehetem át a bizonyítványomat?

Bizonyítványod legkésőbb 60 nappal a vizsgád után átvehető.

Vedd figyelembe, hogy amennyiben vidéki vizsgahelyre kérted az átvételt, a 60 nap a budapesti vizsgaközpontban való rendelkezésre bocsájtást jelöli.

beszédértés nyelvvizsga Mit jelent az, hogy ,,labor" vizsga?

A labor vizsga a szóbeli vizsga egyik része, melynek másik neve bészédértés. Ennek keretében hallás utáni szövegértés feladatlapot kell megoldanod. A labor szerves része a szóbeli vizsgának, abból ki nem hagyható, halasztás esetén csak együttesen tehető át másik időpontra. 

A szóbeli vizsga részei tehát: beszédkészség, beszédértés (labor). Ha bármelyiken megjelentél, nincs lehetőséged halasztásra, visszafizetésre a szóbeli vizsgarészből. A szóbeli vizsgarész csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha mindkettőn megjelentél.

 

felülvizsgálat Mit tegyek ha nem értek egyet a vizsgaeredményemmel? (felülvizsgálat)

 A vizsgaeredmény közlésétől számított 15 napon belül felülvizsgálati kérelemmel lehet élni jogszabálysértésre, az eredményszámításban mutatkozó számolási hibára vagy a vizsga eredményével kapcsolatban értékelési hibára történő hivatkozással. A felülvizsgálattal  kapcsolatos részletes tudnivalókat a Vizsgaszabályzat 20. paragrafusa és az onyc.hu honlapon a dokumentumok között elérhető "Kérelmek benyújtásának módja" útmutató tartalmazza.

 

halasztás visszafizetés Nem tudok részt venni a vizsgán. Mit tehetek? (halasztás, visszafizetés)

Halasztani vagy a vizsgadíjat visszaigényelni a vizsgaidőszak első napját megelőző 8. napig van lehetőséged.

A halsztással vagy vizsgadíj-visszafizetési kérelemmel kapcsolatban további információkat a Vizsgaszbályzatban találsz. 

Az ügyintézés kizárólag a vizsgafiókodból, elektronikus kérelmek formájában indítható.

befizetés jelentkezés Online jelentkeztem vizsgára, be is fizettem a vizsgadíjat, mégis e-mailt kaptam, amelyben azt olvasom, hogy elmaradásom van. Mi a probléma?

A legvalószínűbb, hogy online rendszerünk és pénzügyi rendszerünk még nem szinkronizálódott össze az OTP banki rendszerével. Amennyiben nem jön több e-mail, jó hírünk van: befizetett összeged megérkezett. Ha a levelek érkezése napokkal később sem szűnik meg, kérjük, írj nekünk weblapunk kapcsolatfelvételi felületén, és utánanézünk a problémának.

eredmény Személyes eredményközlő oldalamon azt látom, hogy a vizsgám „Lezárt” állapotba került, mégsem látom az eredményemet. Ennek mi az oka?

Egy kis türelmet kérünk. Ez az állapot azt jelenti, hogy a dolgozatot javító kolléga végzett a munkával és az eredményedet számítógépre rögzítettük. Azonban a feladatlapnak át kell még esnie egy utolsó ellenőrzési fázison (elkerülendő az adminisztratív tévedést), és mindaddig, amíg ez megtörténik, a vizsgád pontszám nélkül, de „Lezárt” állapotban szerepel eredményközlő oldalunkon. Amint megtörtént az ellenőrzés, látni fogod az eredményedet.

eredmény nyelvvizsga Úgy érzem, gyengén sikerült a szóbelim/írásbelim. A másik vizsgarésszel kompenzálhatom annyira a teljesítményemet, hogy komplex bizonyítványt kaphassak?

Igen. A komplex értékelés lényege az, hogy amennyiben az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgán is eléred a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsgádat kompenzálhatod egy erősebb másik féllel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítményed átlaga eléri a 60%-ot.

Holt nyelvek esetén (latin, ógörög) a komplex értékelés nem alkalmazható.

Részleteket IDE kattintva olvashatsz.