Gyakran Ismétlődő Kérdések

Ha a gyakran ismételt kérdések között nem találtad meg a választ a kérdésedre, keress minket a kapcsolatfelvételi felületen. Igyekezni fogunk minél gyorsabban, minél pontosabban válaszolni.

bizonyítvány eredmény Azt hallottam, hogy ha sikeres a vizsgám, akkor célszerű lemondani a felülvizsgálati jogomról az online eredményközlő oldalon. Miért?

Mert így egy kicsit gyorsabban juthatsz bizonyítványhoz. A vonatkozó jogszabály – a 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet – szerint az online eredményközlés után 15 napon belül minden vizsgázónak joga van felülvizsgálatot beadni az eredményére – akár sikeres a vizsgája, akár nem. Ez azt jelenti, hogy az eredményközléstöl kezdve 15 napig nem kezdődhet el a bizonyítvány adminisztrációja, hiszen nem tudhatjuk, élsz-e felülvizsgálati jogoddal. A bizonyítvány elkészülését tehát valójában úgy gyorsíthatod meg, hogy az eredményközlést követően azonnal lemondasz a felülvizsgálati jogodról. A felülvizsgálatról való lemondás minden vizsgarésznél önállóan megtehető. Ha sikeres a vizsgád, és nem akarsz szót emelni ellene, akkor az online eredményközlő oldalon kattints rá a „Lemondok a felülvizsgálatról” gombra, és ebben az esetben „megspórolhatod” a fent jelzett 15 napot.

tanfolyam Befizettem a nyelvtanfolyamom árát, de még mindig kapok e-mailes értesítést arról, hogy az összeget nem tudták jóváírni. Mi történhetett?

Amennyiben az utalás  megfelelően teljesült, lehetséges, hogy a befizetés feldolgozása nem történt még meg központunkban, és várhatóan 2-3 napon belül aktiválásra kerül a jelentkezésed (az esetek legnagyobb részében erről van szó).
Ha mégis valami probléma adódik, akkor ezekről lehet szó:

  • Nem pontosan töltötted ki, vagy egyáltalán nem töltötted ki az utaláskor a `közlemény` rovatot. A rovatban feltétlenül szerepelnie kell az online jelentkezési kódodnak és a nevednek, születési idődnek!
  • A befizetés nem érkezett meg a számlaszámunkra. Kérjük, hogy ellenőrizd a bankodnál, hogy teljesítette-e a 11708049-20000844-00000000 számlára a megbízást.
     

halasztás vizsgaidőpont Elhalaszthatom az egyes vizsgarészeket külön-külön is?

Amennyiben csak szóbeli vagy írásbeli vizsgára jelentkeztél, lehetőséged van az általad kiválasztott másik vizsgahónapra halasztani a vizsgarészt.

Amennyiben komplex vizsgára jelentkeztél, két lehetőség közül választhatsz:

  • elhalasztod egységesen a komplex vizsgádat
  • a vizsgád szóbeli vagy írásbeli részét halasztod el, a másik megtartása mellett (az egyik vizsgarészen meg kell jelenned az eredetileg megjelölt időpontban) 

Amennyiben komplex jelentkezés esetén csak a szóbeli vagy írásbeli vizsgádat halasztod, a komplex pontszámítási rendszer nem lesz érvényes a két részvizsgádra. 

bizonyítvány Ha komplex nyelvvizsgán voltam, de az egyik felén nem sikerült átmennem, kaphatok bizonyítványt a másik feléről, azaz a sikeres részvizsgáról?

Természetesen, nálunk minden sikeres részvizsgából bizonyítvány lesz. Ha az írásbelid vagy a szóbelid megfelel a szint követelményeinek, akkor jár érte a dokumentum, így később már csak arra a vizsgarészre kell ismét jelentkezned, amelyiken korábban nem sikerült megfelelned. Sőt, továbbmegyünk: ha a sikertelen részvizsga minden mért készségén elérted a 40%-ot, akkor lehetőséged van arra is, hogy a jobban sikerült másik részvizsgával annyira kompenzáld az eredményedet, hogy komplex bizonyítványt kaphass. Részletek ITT.

eredmény bizonyítvány Ha már megvan a sikeres vizsgám eredménye, de még nem készült el a bizonyítványom, kaphatok valamilyen eredményigazolást?

Eredményigazolást sajnos nem tudunk kiállítani, csak egy eredménylapot. Ezen szerepel a pontszámod és a sikeres vizsga ténye, de nem szerepel rajta a leendő bizonyítványod sorszáma, így nem tekinthető hitelesnek. Ha mégis megfelel ez a dokumentum is, ITT tudod letölteni a kiállításához szükséges kérelmet. 1500 Ft különeljárási díjért cserébe akár azonnal kiállítjuk neked az eredménylapot.

vizsgaidőpont jelentkezés Jelentkeztem nyelvvizsgára, de közbejött valami, és mégsem tudok rá elmenni. Mit tehetek?

Lehetőséged van a vizsgaidőpontod módosítására, vagy visszaigényelheted a befizetett vizsgadíjad 40%-át az alábbiak szerint:  

A halasztáshoz ki kell töltened a dokumentumtárban elérhető vizsgaidőpont-áthelyezési kérelmet. Az időpont-áthelyezés pótdíja 4.500 Ft, amelyet legkésőbb a módosítani kívánt vizsga napjáig kell befizetned, és aznap postára kell adnod, vagy személyesen eljuttatnod a vizsgaközpontba (szombati vizsga esetén a következő munkanapon, azaz hétfőn). Amennyiben a pótdíjat nem fizeted be időben, a kérelmedet sajnos nem tudjuk elfogadni. Felhívjuk a figyelmedet arra is, hogy vizsgaszabályzatunk alapján vizsgaidőpontot csak egy alkalommal tudsz halasztani 6 hónapon belüli vizsgahónapra! A halasztási kérelem beérkezéséről nem küldünk számodra visszaigazolást.
A kiválasztott vizsgahónapra történt új beosztásról (vizsgakód, időpont, helyszín), 10 nappal a vizsgaesemény előtt értesítünk.

A halasztott vizsgára visszafizetési kérelem nem nyújtható be. Kiemelt figyelmet fordíts arra, hogy a halasztáskor olyan vizsgahónapot jelölj meg, amikor az általad választott típusú, nyelvű vizsga megrendezésre kerül!

A visszafizetéshez ki kell töltened a vizsgadíj visszafizetési kérelmet, melyet itt tudsz letölteni. A dokumentumot személyesen vagy postai úton kell eljuttatnod a vizsgaközpontba (1082 Budapest, Baross utca 62.) Amennyiben a visszafizetés mellett döntesz, fontos, hogy az általad lemondott legkorábbi vizsgaeseményed napjáig nyújtsd be a formanyomtatványt. A kérelemben feltüntetett bankszámlaszámodra visszautaljuk a lemondott vizsgád díjának 40%-át, az érintett vizsgaidőszak végétől számított 14 napon belül.

szóbeli vizsgaidőpont Két szóbeli időpontot látok az értesítőmön. Melyikre érjek oda?

A saját személyes időpontod a fontosabb, a másik az aznapi első szóbeli kezdő időpontja. Érdemes a saját időpontodnál kb. 30 perccel előbb érkezni, hiszen ha a vizsgázói listán előtted szereplő vizsgázó nem jelenik meg, bemehetsz helyette. FONTOS: ne feledkezz meg a beszédértés (labor) vizsgarészről sem, mert ez is szerves része a szóbelinek!

felkészülés Kevésbé népszerű nyelvből szeretnék vizsgázni, de nem találok hozzá tananyagot. Hová forduljak?

Amiben tudunk, segítünk, de ebben az esetben a legtöbbször azt tudjuk javasolni, hogy keresd fel a nagyobb nyelviskolákat, könyvesboltokat, esetleg egyetemi tanszékeket. Bár több nyelvből is folyamatosan készítünk kiadványokat, a vizsgára történő felkészülés alapvetően önállóan történik. Mielőtt elkeserednél, nézz be a saját kiadványainkat és az ajánlott könyveket felsoroló aloldalunkra, hátha megtalálod, amit keresel.

jelentkezés Lemaradtam a jelentkezési határidőről. Van lehetőségem pótjelentkezésre?

Igen. Naptárunkban a vizsgaidőpontjaink mellett - az eredeti jelentkezési határidők leteltének közeledtével - a pótjelentkezési határidőket is feltüntetjük. Ha a következő vizsgára az aktuális pótjelentkezési határidőn belül regisztrálsz, még tudjuk fogadni az igényed. A pótjelentkezés díja 4800 Ft, amelyet a vizsgadíjjal együtt kell befizetned.

felülvizsgálat újraértékelés Mi a különbség a felülvizsgálat és az újraértékelés között?

A felülvizsgálat maga a jogorvoslat, tehát ingyenesen igénybe vehető. Az újraértékelés nem jogorvoslati kategória, ezt díjkötelesen veheted igénybe. A két eljárás egy űrlapon kérelmezhető, de ez nem jelenti azt, hogy köteles vagy mind a két lehetőséget kihasználni. Fontos, hogy a felülvizsgálatban megfogalmazott panaszt részletesen indokolni kell, az újraértékeléshez nem kell indoklást fűzni. 

Az űrlapot ITT találod.

bizonyítvány Mi a teendő, ha hibás adat került a nyelvvizsga-bizonyítványomba?

A legfontosabb, hogy mielőbb juttasd nekünk vissza a dokumentumot!
Fontos tudni, hogy a bizonyítványok nyomtatásáért felelős Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ csak a kiállítástól számított egy éven belül vállalja a dokumentum újranyomtatását, és csak akkor, ha a vizsgázó neve szerepel hibásan. Ha bármely más adatod (tehát például a születési helyed) nem megfelelő, egy úgynevezett betétlapot kapsz a hivataltól (amely a bizonyítvánnyal együtt pontosan ugyanolyan érvényű, mint ha nem történt volna elírás).
Ha a téves adatot mi rögzítettük jelentkezési lapod feldolgozásakor (ilyenre nem igazán van példa, mert nagyon odafigyelünk), akkor az eljárás díját természetesen átvállaljuk, de ha te írtál el valamit, akkor 1000 Ft pótdíj ellenében továbbítjuk az ügyet az OH NYAK-nak.

eredmény Mikor tudhatom meg a vizsgám eredményét?

A szóbeli beszélgetős részének pontszáma még a vizsga napján kiderül: a vizsgáztatók az utolsó vizsgázó távozásakor a terem elé, vagy a vizsgahely folyosójára tűzik ki az aznapi eredményeket tartalmazó gyorslistát. Ez a dokumentum tájékoztató jellegű. A vizsga hivatalos eredménye vizsgaszabályzatunk értelmében legkésőbb 30 nappal az első vizsgaeseményed után lesz publikus. Bár szívesen segítünk az érdeklődőknek, a beszédértés és írásbeli esetében mi is csak akkor látunk pontszámot a rendszerünkben, amikor a vizsgázók, így eredményekkel kapcsolatban sajnos nem érdemes érdeklődnöd. 

Az eredményedet az online felületeden, az aktuális vizsga fülre kattintva, vagy a www.onyc.hu honlapon a vizsgaeredmény lekérdezése opció alatt tudod megnézni. 

A gyorslista tartalmáról e-mailben nem adunk tájékoztatást.

 

bizonyítvány Mikor vehetem át a bizonyítványomat?

Bizonyítványod legkésőbb 60 nappal a vizsgád után átvehető.

Vedd figyelembe, hogy amennyiben vidéki vizsgahelyre kérted az átvételt, a 60 nap a budapesti vizsgaközpontban való rendelkezésre bocsájtást jelöli.

beszédértés nyelvvizsga Mit jelent az, hogy ,,labor" vizsga?

A labor vizsga a szóbeli vizsga egyik része, melynek másik neve bészédértés. Ennek keretében hallás utáni szövegértés feladatlapot kell megoldanod. A labor szerves része a szóbeli vizsgának, abból ki nem hagyható, halasztás esetén csak együttesen tehető át másik időpontra. 

A szóbeli vizsga részei tehát: beszédkészség, beszédértés (labor). Ha bármelyiken megjelentél, nincs lehetőséged halasztásra, visszafizetésre a szóbeli vizsgarészből. A szóbeli vizsgarész csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha mindkettőn megjelentél.

 

befizetés jelentkezés Online jelentkeztem vizsgára, be is fizettem a vizsgadíjat, mégis e-mailt kaptam, amelyben azt olvasom, hogy elmaradásom van. Mi a probléma?

A legvalószínűbb, hogy online rendszerünk és pénzügyi rendszerünk még nem szinkronizálódott össze az OTP banki rendszerével. Amennyiben nem jön több e-mail, jó hírünk van: befizetett összeged megérkezett. Ha a levelek érkezése napokkal később sem szűnik meg, kérjük, írj nekünk weblapunk kapcsolatfelvételi felületén, és utánanézünk a problémának.

eredmény vizsgaidőpont jelentkezés Papír alapú jelentkezési lapon regisztráltam, és e-mailt kaptam, hogy ha szeretném, átkerülhetek az online rendszerbe. Mit jelent ez?

A papíron jelentkező vizsgázóknak is szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy vizsgájuk történetét online módon követhessék. Ha megkeresésünkre azt választod, hogy élsz ezzel az opcióval, akkor a legfontosabb eseményekről (vizsgabeosztás részletei, eredményközzététel stb.) e-mailben is értesítünk.

eredmény Személyes eredményközlő oldalamon azt látom, hogy a vizsgám „Lezárt” állapotba került, mégsem látom az eredményemet. Ennek mi az oka?

Egy kis türelmet kérünk. Ez az állapot azt jelenti, hogy a dolgozatot javító kolléga végzett a munkával és az eredményedet számítógépre rögzítettük. Azonban a feladatlapnak át kell még esnie egy utolsó ellenőrzési fázison (elkerülendő az adminisztratív tévedést), és mindaddig, amíg ez megtörténik, a vizsgád pontszám nélkül, de „Lezárt” állapotban szerepel eredményközlő oldalunkon. Amint megtörtént az ellenőrzés, látni fogod az eredményedet.

megtekintés Szeretném, ha egy origós vizsgáztató segítene értelmezni a kijavított dolgozatomat. Van erre lehetőségem?

Igen, a hagyományos dolgozatmegtekintés mellett - bizonyos nyelvek esetén - lehetőség van konzultálni is egy javítónkkal. Ennek díja 3900 Ft, időtartama maximum 45 perc. Az angol, német, francia és eszperantó nyelv esetében konzultációra a megtekintés napján van lehetőség, a többi nyelv esetén egyedi időpontot tudunk felajánlani. A konzultációra ezen az űrlapon tudsz jelentkezni.