Egynyelvű vagy kétnyelvű? Melyiket válasszam?

A hagyományos kétnyelvű vizsgánk mellett szeptembertől egynyelvű angol vizsgát (Origó MONO) is választhattok az Origónál B1, B2 és C1 szinten. Azoknak ajánljuk, akik nem szívesen fordítanak, és az érettségihez hasonló feladatokat szeretnének megoldani a nyelvvizsgán is. Az Origó MONO egy Magyarországon teljeskörűen elfogadott, akkreditált nyelvvizsga, a felvételinél pluszpontot ér, az álláskeresésnél előnyt jelenthet. A megfelelés: 60%, a komplex számítás itt is érvényesül, azaz, ha az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgán is eléred a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsgádat kompenzálhatod egy erősebb másik féllel. Sikeres a komplex vizsgád, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítményed átlaga eléri a 60%-ot. Megszerezhető komplex, vagy csak szóbeli, vagy csak írásbeli vizsgabizonyítvány.

Angol nyelvű vizsgánál lehetőségetek van arra is, hogy a részvizsgákat az Origó kétnyelvű és az Origó MONO egynyelvű nyelvvizsgarendszereket kombinálva tegyétek le, vagyis

Előnyös lehet a vizsgázó számára, hogy a neki legmegfelelőbb felépítésű részvizsgákat választhatja, hátrányt jelenthet viszont, hogy ebben az esetben a komplex számítás nem érvényesíthető.

Ugyanazon nyelvű, szintű szóbeli és írásbeli típusú vizsgabizonyítványok együttesen a komplex nyelvtudást igazoló vizsgabizonyítvánnyal egyenértékűek, a komplex igazolás iránti kérelmet az Oktatási Hivatalba lehet benyújtani. A különböző szintű részvizsgák az egyesíteni kívánt részvizsgák közül az alacsonyabb szintűvel egyenértékű komplex vizsgává egyesíthetők.

Egyesíthető részvizsgák típusaiEgyenértékű vizsgatípus
Általános egynyelvű szóbeli és Általános kétnyelvű írásbeliÁltalános egynyelvű komplex
Általános egynyelvű írásbeli és Általános kétnyelvű szóbeliÁltalános egynyelvű komplex

Egy vizsgahónapon belül nincs lehetőség arra, hogy a vizsgázó mindkét nyelvvizsgarendszerben egyszerre jelentkezzen komplex nyelvvizsgára vagy írásbeli vizsgára, mivel a két vizsgarendszer írásbeli vizsgáját egyidőben tartjuk!