Vizsgajelentkezés

Miért válaszd az Origó Nyelvvizsgát?

  • Nyelvvizsgáink államilag akkreditáltak
  • Minden hónapban szervezünk vizsgát
  • Közel 30 nyelvből vizsgázhatsz nálunk
  • Több mint 60 vizsgahelyünk van országszerte
  • Több nyelvből saját készítésű kiadványainkból készülhetsz fel

Kétnyelvű vizsga

Ebben a vizsgatípusban mérési eszközként megjelenik a magyar nyelv is, a négy alapkészségen kívül (olvasás, írás, beszédértés, beszéd) a vizsga a közvetítési készséget is méri. Annak ajánljuk, aki hozzászokott a kétnyelvű szótár használatához, a feladatok megértésében segítségnek találja a magyar nyelvű utasítást, iskolai, munkahelyi vagy privát környezetben gyakran kell fordítania, tolmácsolnia, vagy csak egyszerűen biztonságot jelent számára az anyanyelve segítségével bizonyítani egy idegennyelvű szöveg pontos megértését.

Egynyelvű vizsga

A vizsga a négy alapkészséget (olvasás, írás, beszédértés, beszéd) méri egynyelvű feladatokkal. Mind az írásbeli feladatok utasítása, mind a szóbeli vizsgán a szituáció szerepkártyája angol nyelvű, a magyar nyelv nem jelenik meg egyik vizsgarészben sem. Azoknak ajánljuk elsődlegesen, akik az érettségihez hasonló nyelvvizsgát keresnek, akik a tanórán nem végeznek fordítási feladatokat, vagy eleve külföldön, egynyelvű környezetben sajátították el az idegen nyelvet. A vizsgát Magyarországon tanuló vagy dolgozó, nem magyar anyanyelvű külföldiek is le tudják tenni.

Számítógépes vizsgáink:

Az Origó akkreditált vizsgáját vizsgatermi számítógépes, vizsgatermi sajátgépes és online formátumban is letehetitek az aktuálisan meghirdetett nyelvekből és szinteken.

A vizsgatermi számítógépes vizsgáról részletes információk itt találhatók.

A vizsgatermi sajátgépes vizsga leírását itt találjátok.

Az online vizsga részleteit itt éritek el.

Akkreditált kétnyelvű vizsgáink részletei

Élő nyelvek

ANGOL / ARAB / BEÁS (CIGÁNY) / BOLGÁR / DÁN / ESZPERANTÓ / FINN / FRANCIA / HOLLAND / HORVÁT / KÍNAI / LENGYEL / NÉMET / JAPÁN / OLASZ / OROSZ / ROMÁN / RUSZIN / SPANYOL / SVÉD / SZERB / SZLOVÁK / SZLOVÉN / TÖRÖK / UKRÁN / ÚJGÖRÖG
B1 (alapfok) B2 (középfok) C1 (felsőfok)

Holt nyelvek

Egyedülálló módon az Origó nyelvvizsgarendszerben latin és ógörög nyelvből is vizsgázhatsz. Mivel ennek a vizsgának a tematikája es felépítése jelentősen eltér az elő nyelveketől, érdemes külön bemutatni.

A holt nyelvek esetén (latin, ógörög) a komplex értékelés nem alkalmazható. A komplex értékelésről itt találsz további információkat.

LATIN
ÓGÖRÖG

Akkreditált egynyelvű vizsgáink részletei

Általános nyelvi anyagú, egynyelvű Origó nyelvvizsgarendszerünk keretében magyar mint idegen nyelvből jelenleg A2 (nem akkreditált), B1, B2 és C1 szinten tehetsz vizsgát.

MAGYAR

Vizsganaptár
Ha az oldal tetején található szűrő használata helyett globálisabb képet szeretnél a vizsgaidőpontjainkról, akkor az alábbi hivatkozásokra kattintva elérheted naptárainkat:

2023-as vizsganaptár

Hogyan tudok nyelvvizsgára jelentkezni?

Amennyiben online szeretnél jelentkezni, használd az oldal tetején található keresőt, amely segít eligazodni.

Vizsgaszabályzatunkat itt tudod elolvasni.

Vizsgadíjak:

Aktuális díjszabásunkért kattints ide.


A vizsgadíjat többféleképpen is befizetheted:

1. Bankkártyával az online vizsgajelentkezés során vagy a vizsgafiókodban American Express kártyával nem lehet fizetni.
2. Átutalással Számlaszámunk: OTP 11708049-20000844-00000000 (kérjük, figyeljetek a bankszámlaszám helyességére, ellenkező esetben a jelentkezés meghiúsulhat)
Kedvezményezett: ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft.
Közlemény rovat: az e-mailben kapott ötjegyű online kód, neved, születési időd
3. OTP-fiókban közvetlenül a számlánkra Számlaszámunk: OTP 11708049-20000844-00000000 (kérjük, figyeljetek a bankszámlaszám helyességére, ellenkező esetben a jelentkezés meghiúsulhat)
Közlemény rovatba: az e-mailben kapott ötjegyű online kód, neved, születési időd

sárga csekket és KÉSZPÉNZFELADÁSI UTALVÁNYT (RÓZSASZÍN CSEKKET) NEM ÁLL MÓDUNKBAN ELFOGADNI. KIZÁRÓLAG AZ 1-3 PONTBAN FELSOROLT FIZETÉSI MÓDOKKAL LEHET A VIZSGADÍJAT KIFIZETNI.

Vizsgaszabályzatunk 4.10 pontja szerint a Vizsgaközpont a befizetett vizsgadíjról számlát állít ki. A számlán szereplő vevőadatokat a jelentkezés során kell megadni.

Ha a jelentkezés során nem adsz meg eltérő számlázási adatokat, a számla automatikusan a nevedre és címedre kerül kiállításra, amit a vizsgázói fiókodból tudsz letölteni az első vizsgát követően.

A számlán szereplő vevőadatok módosítására a jelentkezés befejezését követően (ld. 4. § 4.6) nincs semmilyen lehetőség.

Esélyegyenlőség

A fogyatékkal élők jelentkezéskor (orvosi szakvéleményt is mellékelve) kérhetik a vizsga könnyítését.
Az esélyegyenlőség biztosításának feltételeiről részletesebben vizsgaszabályzatunkban olvashatsz.

Milyen könyvekből készüljek?

Mindenki másra esküszik, de vannak olyan kiadványok, amelyeket mi tudunk javasolni a felkészülésedhez. Ezek között szép számmal van, amit aktív vagy korábbi vizsgáztatóink, vizsgafejlesztőink írtak, és olyan feladatokat tartalmaznak, amelyek nemrég még "éles" vizsgán szerepeltek. Természetesen egyéb könyveket is tudunk ajánlani folyamatosan frissülő listánkban.

Kattints ide a részletekért

Az ELTE Origó Nyelvi Centrum vizsgarendszerének összevetése az államilag elismert nyelvvizsgák és az ET hatfokú skálájának szintjeivel:

Az államilag elismert nyelvvizsgák Az ELTE Origó Nyelvi Centrum vizsgarandszerének szintjei Az Európa Tanács hatfokú skálájának szintjei

C2
(mesterszint)
(nem akkreditálható)

-

C2

C1
(felsőfok)

Origó C1
(szóbeli, írásbeli, komplex)

C1

B2
(középfok)

Origó B2
(szóbeli, írásbeli, komplex)

B2

B1
(alapfok)

Origó B1
(szóbeli, írásbeli, komplex)

B1

A2
(belépő szint)

Origó A2
(nem akkreditált)
magyar mint idegen nyelv és Junior Nyelvvizsga

A2

A1
(minimum szint)

-

-

KOMPLEX ÉRTÉKELÉS

A komplex értékelés lényege az, hogy amennyiben az írásbeli és a szóbeli nyelvvizsgán is eléred a készségenként szükséges 40%-ot, akkor a gyengébben sikerült fél vizsgádat kompenzálhatod egy erősebb másik féllel, ha a szóbelin és írásbelin mutatott teljesítményed átlaga eléri a 60%-ot. Részletek IDE kattintva olvashatók.